< Nieuws

Veel nieuwelingen op pluche provinciale staten Gepubliceerd door Leeuwarder Courant op 24 maart 2015,

De nieuwe provinciale staten die donderdag van start gaan tellen veel nieuwelingen. Liefst 19 van de 43 leden debuteren. Daarnaast is er 1 herintreder.

De CDA-fractie verandert het meest. Van de negen leden zijn er vier nieuw. Ze wordt gevolgd door de PVV (drie van de vier nieuw), SP (drie van de vijf nieuw), D66 (twee van de drie nieuw), FNP (twee van de vier nieuw), VVD (twee van de vijf nieuw) en PvdA (een van de zeven nieuw).

Nieuw zijn ook de vertegenwoordigers van twee debuterende fracties: Rinie van der Zanden van de Partij voor de Dieren en Jan Waterlander van 50PLUS. Mark de Roo van D66 keert terug in de Staten, nadat hij eerder al invaller was geweest.
De enige fractie die compleet – drie mensen – in haar oude samenstelling terugkeert is de ChristenUnie. Dat kan nog veranderen als de partij doorschuift naar het college van gedeputeerde staten.

Het aantal geldige stemmen was woensdag 264.605. De kiesdeler – het aantal stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels (43) – bedraagt dan afgerond 6153. Die kiesdeler bepaalt hoeveel stemmen nodig zijn voor een zetel.

Voor een volle zetel zijn dus 6153 stemmen nodig. Er waren 38 volle zetels. De overige 5 zetels gelden als restzetels. Die gaan naar de partijen die, als ze er één zetel zouden bijkrijgen, het grootste gemiddelde aantal stemmen halen. De eerste restzetel ging naar de SP, de tweede naar het CDA, de derde naar de PvdA, de vierde naar de VVD en de vijfde naar de PVV.

De SP en GrienLinks hadden een lijstcombinatie. Dat kan een voordeel opleveren bij de verdeling van restzetels, maar in dit geval is die truc niet van betekenis geweest voor de einduitslag. De SP kreeg vijf zetels, GrienLinks één.

Op de kandidatenlijsten stonden drie Tweede Kamerleden: Sander de Rouwe, lijsttrekker voor het CDA, en de VVD’ers Aukje de Vries en Anne-Wil Lucas-Smeerdijk. De laatsten fungeerden als lijstduwers. De Vries kreeg 63 stemmen, Lucas-Smeerdijk 110.