< Nieuws

Oppassen met s.o.l.i.d.a.r.i.t.e.i.t Gepubliceerd door Leeuwarder Courant op 16 maart 2015,

Bezoeken, beloften en warme belangstelling. Politici laten zich tot de verkiezingen extra zien. Deze rubriek bericht erover.

Wie is van alle provinciale politici landelijk het meest in beeld? Bureau Publistat in Amsterdam houdt dat bij door te turven hoe vaak de kandidaten worden genoemd in regionale kranten. De voorlopige winnaar is Marjolein Faber, PVV-lijsttrekker in Gelderland. Ze kwam in het nieuws vanwege een financieel lijntje met een bedrijf waar haar zoon werkt. Tussen 1 februari en 11 maart is ze 41 keer genoemd. In de top-vijftien één Fries, op een gedeelde dertiende tot vijftiende plaats: CDA-lijsttrekker Sander de Rouwe.

De manshoge en knalrood geverfde letters zien er imposant uit en vormen in de goede volgorde het woord SOLIDARITEIT. SP’ers togen er zaterdag mee door Leeuwarden. Zwaar zijn de letters allerminst, vertelt Hillie de Koe. Ze zijn gemaakt van piepschuim. Bij het pittige windje dat door de straten waaide moesten de socialisten, vooral als ze tomatensoep aten, uitkijken dat ze hun vrachtje niet kwijtraakten.

Met oranjekoek en muziek van Gurbe Douwstra, Gjalt de Jong en Gerrit Jansen toerden de nummers een en twee van de FNP, Johannes Kramer en Corlienke de Jong, zaterdag door de provincie. Ze togen vooral langs de grotere kernen, net zoals veel andere partijen. Daar immers lopen veruit de meeste kiezers op straat. Dus: liever Leeuwarden, Sneek en Heerenveen dan Lollum, Snakkerburen en Hitzum.

In Drachten vanavond vanaf half acht een debat tussen twee politieke provinciale pommeranten: VVD-lijsttrekker Klaas Kielstra en PvdA-gedeputeerde Hans Konst.De afgelopen jaren knalden zij regelmatig frontaal op elkaar. Er wordt kennelijk heel veel publiek verwacht, want de happening vindt plaats in het Fries Congres Centrum in Drachten.

Het is even zoeken, maar het klopt wel. Chris van Beek heeft zijn PvdAbus zo naast een VVD-voertuig gezet, dat het lijkt dat VVD-lijsttrekker Klaas Kielstra nu bij de sociaaldemocraten achter het stuur zit. Een voorzet voor de coalitievorming? FOTO CHRIS VAN BEEK