< Nieuws

Kiezer afkerig van zoutwinning Gepubliceerd door Leeuwarder Courant op 14 maart 2015,

Bezoeken, beloften en warme belangstelling. Politici laten zich tot de verkiezingen extra zien. Deze rubriek bericht erover.

Voor de statenverkiezingen zijn in heel het land stemhulpen actief, websites waar je je eigen politieke oordeel kan toetsen aan dat van partijen. Gistermiddag hadden een kleine elfduizend weetgierigen de Friese versie van DeStemVan ingevuld, onder hen ruim zeshonderd Friestaligen. De ontwerpers willen pas na de verkiezingen vertellen bij welke partij die respondenten uitkwamen.

Woordvoerder Daan Vergouw van bureau Necker van Naem: ,,Anders gaan de partijen er mee aan de haal’’. Eén tipje wil Vergouw wel van de sluier oplichten. Ruim 70 procent van de Friese stemhulpklanten moet niks hebben van de winning van steenzout onder de Waddenzee, die PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma vorig jaar heeft toegestaan aan Frisia.

De milieukant van afvalverbranding in Harlingen laat GrienLinks niet los. Fractieleider Retze van der Honing pleit voor een ,,vrijwillige milieu-effectapportage’’ over de uitbreiding van de vergunning, die voorziet in een hoger tonnage verbrand afval binnen de thermische capaciteit. Gedeputeerde Staten kunnen om zo’n facultatieve MER vragen en dat moet volgens GL dan ook gebeuren. ,,Noem het een APK’’, aldus Van der Honing.

Bent u de zestig gepasseerd? Dan wordt het haast tijd voor Wetterskip Fryslân. Krap 53 procent van de kandidaten heeft de kaap ook al gerond. De grote animo voor een statenzetel begint al bij vijftig.

FNP-kandidaat Anna Martha van der Mei hekelt de aanleg van een bedrijventerrein in Zuidhorn, langs het Van Starkenborghkanaal. Dat wordt een concurrent van naburige Friese bedrijvenzones in Kootstertille en Skûlenboarch. De provinciebesturen hadden een stokje voor Zuidhorn moeten steken nu het overschot aan braakliggende industriegrond in het hele Noorden groeit.

Permanent op campagne? Da’s niks voor Rein Ferwerda, de lijsttrekker voor de ChristenUnie bij het Wetterskip. Omrop Fryslân wijdt de hele radiozondag aan de waterschapsverkiezingen, maar de kandidaat wil om geloofsredenen zijn stem niet op de zevende dag in de ether laten horen. Zelfs niet als de opnamen vooraf op een werkdag zijn gemaakt. Uitzending tijdens de preek lijkt qua aanstoot veilig, maar Ferwerda heeft er voor bedankt.