< Nieuws

Het tellen duurde deze keer veel langer Gepubliceerd door Friesch Dagblad op 19 maart 2015,

Door Pieter Atsma

 

 

Drachten | Het is net na negen uur. Stembureauvoorzitter Halbe Holtman opent de twee grote stembussen in de raadzaal van het gemeentehuis van Smallingerland en leegt ze op de grond. En dan is het sorteren en tellen geblazen voor de stembureauleden: alle 1004 stemmen voor Provinciale Staten én de 907 stemmen voor het waterschap moeten worden gesorteerd en gestapeld per partij en naam.

 

 

Het tellen van de stemmen is dit jaar een extra grote klus voor de leden van stembureau één in Drachten, het hoofdstembureau van Smallingerland. Nooit eerder maakten ze het mee dat twee verkiezingen tegelijkertijd plaatsvonden en dat ze dus na negen uur de stemmen moesten tellen van meerdere verkiezingen.

 

 

Het totaal aantal stemformulieren is dus bijna twee keer zo groot. Om te voorkomen dat het tellen tot diep in de nacht duurt, zijn er extra stemmentellers geregeld, vertelt Holtman. ,,In andere jaren deden de vier leden van het stembureau dat zelf, maar nu komen er vier mensen bij voor het tellen. Al kregen we hier op het hoofdstembureau soms al hulp van mensen die werken op het gemeentehuis.”

 

 

Extra ingewikkeld werd het omdat het inleveren van de stemmen een enkele keer fout ging. Drie waterschapsformulieren blijken in de bus voor de Statenverkiezingen te zitten, zo blijkt na het uitvouwen van de stemformulieren, en één Statenformulier belandde in de waterschapsbus.

Twee van die fouten werden ’s ochtends vroeg al opgemerkt vlak nadat ze in de bus waren gedaan. De stembureauleden markeerden daarop de twee stembussen nog eens extra met een stemformulier en letten er daarna extra op dat de formulieren in de goede bus belandden. ,,Het was mooier geweest als de stembus voor de blauwe formulieren ook een blauwe kleur had gehad”, vindt stembureaulid Tineke Rozema.

 

 

 

De meeste verwarring ontstond bij kiezers door de kleur van de stembiljetten: blauw voor Provinciale Staten, groen voor het waterschap. ,,Daarover kregen we veel opmerkingen”, zegt Rozema. ,,Veel mensen denken dat blauw bij het waterschap hoort.” Overigens worden stemformulieren die in de verkeerde bus zaten op de goede stapel gedaan en de stemmen gewoon meegeteld.

 

 

Tweede telling

 

De acht tellers sorteren in alle stilte alle Staten-stemformulieren en leggen alle voorkeursstemmen bij elkaar. Na een klein uur beginnen vier van hen in een andere zaal met het uitvouwen en sorteren van de waterschapsformulieren. Hard werken ze door, ook als enkele anderen binnenkomen voor de verplichte tweede telling.

 

 

Bij het ter perse gaan van deze krant was het einde nog niet in zicht. ,,Er zijn nu veel meer verschillende voorkeursstemmen dan bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Holtman. ,,Daardoor duurt het tellen langer.” De stembureauvoorzitter zegt tevreden te zijn over het verloop van de telling. Bij de raadsverkiezingen van vorig jaar waren alle stemmen rond half elf geteld, maar dat tijdstip wordt nu ruim overschreden. ,,Hierna moeten alle stemmen voor het waterschap ook nog. Ik verwacht dat het wel tot ongeveer half een zal duren tot we klaar zijn.”