< Nieuws

Friese formatie wordt anders dan anders Gepubliceerd door Friesch Dagblad op 20 maart 2015,

Door Erik Betten

Leeuwarden | Provinciale Staten van Fryslân beginnen hun termijn aanstaande donderdag met elf fracties. Niet eerder waren de zetels zo breed verdeeld. Zowel de Partij voor de Dieren als 50Plus komen met één zetel nieuw in de Staten. Die versplintering gaat gepaard met een naar elkaar toe kruipen van de grotere partijen. Het CDA is de winnaar van de verkiezingen geworden, de partij ging van acht naar negen zetels en is nu de grootste. Tegelijk was de grootste fractie in de Friese Staten nog nooit zo klein. Voor een meerderheid in de Staten heeft het CDA dan ook drie andere partijen nodig.

Lijsttrekker Sander de Rouwe zet daarom bewust niet het beeld neer van het CDA als machtspartij die de partners voor het uitkiezen heeft. Hij zei gisteren in de nabeschouwing met de lijsttrekkers bij Omrop Fryslân dat hij heel formeel eerst het verzoek van de andere partijen afwacht om het voortouw te nemen bij de coalitiebesprekingen ,,Voor mij is heel belangrijk dat we dit proces heel zorgvuldig ingaan. Alle 43 Statenleden hebben het mandaat van de kiezer gekregen, dus moeten alle partijen ook de gelegenheid hebben om hun adviezen uit te brengen. Dan gaan we kijken wat er mogelijk is. Ik wil dat proces niet belasten door nu al uitspraken te doen”, aldus De Rouwe.

De PvdA was afgetekend verliezer (van 11 naar 7 zetels) maar dat viel de kopstukken van de partij uiteindelijk nog mee. Gedurende de verkiezingsavond leek het zelfs mogelijk dat het zes zetels zouden worden. Lijsttrekker en gedeputeerde Jannewietske de Vries gaf toe dat ze donderdagochtend even met de gedachte speelde om op te stappen. ,,Mar doe seach ik dat it ferskil dochs lytser wie dan earst tocht. En sjoen nei hoe’t de PvdA it lânlik dien hat, springt Fryslân der noch posityf út.” Ook weegt voor De Vries zwaar mee dat met het CDA voortzetting mogelijk is van het beleid dat de afgelopen vier jaar is ingezet. Voor de PvdA is er dan ook geen aanleiding om uit eigen beweging voor de oppositie te kiezen en zo met een traditie van decennia te breken.

Ook als de aloude combinatie CDA-PvdA doorgaat, zijn er nog twee anderen nodig. De derde partij is nipt de VVD gebleven, maar de liberalen leverden wel één van de zes zetels in. De SP staat ook op vijf zetels en mag daarmee gezien worden als de grootste winnaar van deze verkiezingen. De socialisten kwamen van drie zetels. Het Friese politieke landschap kent nog meer middelgrote partijen, met FNP (4), PVV (4), ChristenUnie (3) en D66 (3). GrienLinks ging van twee naar één zetel en is gemarginaliseerd.