< Nieuws

De Rouwe honend over Kulturele Haadstêd Gepubliceerd door Leeuwarder Courant op 14 maart 2015,

CDA-lijsttrekker Sander de Rouwe is niet gerust op Kulturele Haadstêd 2018. Voor de massa en de economie zit er onvoldoende in, vreest hij.

,,Het moet een volksfeest worden, geen programma voor een heel klein groepje met kultuer met een grote k’’, stelde de Bolswarder politicus gisteren in een debat met PvdA-lijsttrekker Jannewietske de Vries. ,,We moeten meters maken, niet heel hoogdravend. Elke maand een handelsmissie uit een ander land halen. Er moet verdiend worden. Het is een gouden kans.’’

De Vries, die als cultuurgedeputeerde in 2011 aan de wieg van KH2018 stond, trachtte De Rouwe voor een gehoor van christelijk-gymnasiasten gerust te stellen. ,,Van elke bestede euro verwachten we er drie terug door bestedingen van miljoenen mensen, die de provincie in 2018 zullen bezoeken.’’

,,De mensen blijven hier hangen en een flink deel zal terugkomen. Je ziet nu al dat economische congressen Leeuwarden uitkiezen als vergaderoord’’, aldus de PvdA-aanvoerder. Als voorbeeld van de breedte van het project noemde De Vries het enthousiasme van het 400 inwoners tellende dorp De Hoeve, dat zich er aan op wil trekken.

De Rouwe betichtte De Vries daarop van oneerlijke ,,luchtfietserij’’. De Vries: ,,De mensen geloven er in’’. De gymnasiasten kon het niet bekoren. Volgens een spontane peiling zou hooguit één van hen op CDA of PvdA gaan stemmen. D66 is er favoriet.

WILLEM BOSMA