< Nieuws

CDA stoot PvdA van troon Gepubliceerd door Leeuwarder Courant op 19 maart 2015,

LEEUWARDEN – De kiezer heeft de Partij van de Arbeid gisteren een geweldige oorvijg verkocht. Het CDA krabbelt overeind, terwijl de VVD het verlies beperkt houdt.

De voorspelde nek-aan-nek-race tussen PvdA en CDA deed zich in het stemhokje niet voor. De eerste uitslagen duiden op stuivertje wisselen. D66 boert vooruit. Voor de FNP, de SP en de ChristenUnie tekent zich enige groei af.

De VVD en GrienLinks boekten verlies, terwijl de Partij voor de Dieren grote kans maakt op een zetel. Ook de lijst 50PLUS mag dromen.

Voor Verenigd Links is de kiesdrempel weer te hoog. PVV-afvallige Jelle Hiemstra is zijn Friese Koers kwijt. In thuisgemeente Súdwest-Fryslân bleef hij steken op een schamele 0,7 procent. In andere gemeenten steeg hij nooit boven de 0,4 procent uit.

Het CDA lijkt zijn positie van grootste partij weer terug te krijgen. Gewestelijk voorzitter Bert Kuiper twijfelde om half twaalf al niet meer. De partijcampagne, die in Friesland af en toe de contouren aannam van oppositie tegen het eigen beleid, heeft vruchten afgeworpen, De nieuwe CDA-voorman De Rouwe zal waarschijnlijk drie coalitiepartners nodig hebben. De PvdA lijkt nauwelijks groter te worden dan FNP, VVD en SP.

Hier is ook het liveblog terug te lezen.

Meer uitslagen, herkomst van kandiaten, opkomstpercentages en vergelijkingen met de voorgaande provinciale statenverkiezingen op: www.lc.nl/uitslagen.