< Nieuws

Barbaar versus gans: provinciale kwestie Gepubliceerd door Leeuwarder Courant op 25 februari 2015,

Bezoeken, beloften en warme belangstelling. Politici laten zich tot de verkiezingen extra zien. De rubriek 18maart2015 bericht erover.

Wie denkt dat zekere Feyenoord-supporters in Rome barbaren zijn, moet ook eens op onze provinciebestuurders letten. Provincies gaan over ganzen, waarvan er in Nederland jaarlijks 245.000 stuks op barbaarse wijze worden gedood, meldt de Dierenbescherming. Die zal de programma’s van de politieke partijen er de komende weken nog eens op stevig op doorvlooien, in de hoop op zoveel mogelijk gansvriendelijke stemmen op 18 maart.

Verenigd Links is het roerend eens met de Dierenbescherming, meldt Addy Stoker, de nummer twee op de provinciale kandidatenlijst. ,,In Fryslân wordt zwaar ingezet op het doden van ganzen die in de zomer in onze provincie verblijven, maar ook ganzen die tijdens de wintertrek in Fryslân terechtkomen krijgen maar twee maanden rust.’’

Ganzenproblematiek moet je aanpakken, schrijft de VVD, die vrijdag in Wolvega een avondje landbouw doet. De Friese liberalen nodigden politieke tegenstanders uit voor een debat, maar die lieten het allemaal afweten, zo schrijft statenkandidaat Roelof Theun Hoen. Onder anderen Jan Huitema (europarlementariër) en Helma Lodders (parlementariër) komen wel, maar ja, dat zijn wel allemaal VVD’ers.

Zucht, wat duurt het allemaal lang. Aldus de nummer 10 van de CDA-lijst, Maaike Prins. Niet over ganzen, maar over de brug bij Schuilenburg over het Prinses Margrietkanaal. De zwaarste vrachtwagens mogen er niet meer overheen. Vanaf begin 2016 ligt er een nieuwe ontsluitingsweg. Provincie, kan dat niet wat sneller?